Üniversite sistemi 2014 sonunda silbaştan değişiyor. 2015 yılında LYS yerine TOEFL gibi birkaç sınav geliyor.
Ayrıca öğrenciler hangi üniversitede okursa okusun hocalarını, üniversiteler de öğrencilerini seçebilecek.
LYS, TOEFL GİBİ OLACAK: Yeni modelde LYS sınavı olmayacak. TOEFL, ALES gibi yılda birkaç kez yapılan sınavlar var. Bunlar, yıl içinde belli periyotlarda yapılan sınavlardır. İstediğiniz zaman giriyorsunuz ve aldığınız en yüksek puana göre tercih yapıyorsunuz.
Yeni sisteme göre “2 ay arayla yılda 5 tane sınav” yapılması planlanıyor. Öğrencinin istediği kadar sınava girme hakkı var. Aldığı en yüksek puan geçerli oluyor.
Bu sayede insanı daha az strese sokan, daha çok seçenek sunan bir model olabilecek.
VİDEO VE İNTERNET ORTAMINDA DERS: TÜBİTAK ile MEB, eğitim müfredatına uygun, dijital içerikler hazırlayacak. Bu içeriklerde videolar, ses dosyaları ve interaktif ortamlarla desteklenmiş zenginleştirilmiş kitap olacak. Bu kitaplara paralel olarak, Türkiye’nin en iyi öğretmenleri tarafından verilen dersler, video ortamında öğrencilere sunulacak.
DERS KİPAPLARI VE İÇERİKLERİ: Lisans düzeyinde üniversite öğrencileri için de ders içerikleri YÖK’le birlikte hazırlanacak.
Eleştirisi: Bu tamamen tekelleşmeye yönelik bir adımdır. Bilimde çeşitlilik gelişmişliğin en önemli faktörüdür. Türkiye’de şu anda eğitim sistemi belli ideolojik görüşler altında yapılandırılıyor. Müfredat (ders içerikleri) belirlenirken acaba kimin kitabı esas alınacak? Yandaşının mı?
DİL EĞİTİMİ DE DEĞİŞECEK: Dil eğitiminde de değişikliğe gidiliyor. Dil eğitiminde “gramer ve kelime ezberleme” çizgisi dışına çıkılması amaçlanarak, daha pratik, hayatın içinden, gerekirse animasyonlarla desteklenen bir dil eğitimi anlayışına geçilecek.
YETENEKLER DE ÖLÇÜLEBİLECEK: Sınavda açık uçlu sorular sorulup kısa cevaplı olan, çözüm basamaklarını gösteren bir sistem olması düşünülüyor. Sistem 10 puan tanımlanıyor ve öğrencinin çözümüne ve cevabın doğruluğuna göre 10′dan 1′e kadar puanlaması yapılıyor. Böylece öğrencilerin farklı yetenekleri de ölçülebilecek.
FAKÜLTELERDEKİ BAZI BÖLÜMLERE SINAVSIZ, PUANSIZ ÖĞRENCİ BAŞVURULABİLECEK: Bu sistemde özellikle Fen-Edebiyat fakültelerindeki bazı bölümler gibi “insanların zevk için okuduğu bölümler” kontenjan ve puan sistemi kaldırılacak. Yani sistem dışında olarak; sınavsız, puansız öğrenci alacak.
ÜNİVERSİTELER BAZI BÖLÜMLERDE ÖĞRENCİSİNİ KENDİ SEÇECEK: Bir diğer değişiklik ise bazı fakültelerin öğrencilerini kendisinin seçmesi olacak. Özellikle iletişim fakülteleri için geçerli. Örneğin, reklamcılık bölümünü kazanan öğrencinin reklamcılığa hiç yeteneğinin olmadığı gözleniyor. Planlanan yeni sisteme göre öğrenci yine puanı alsın fakat üniversite kendi öğrencisini seçerken kriterini kendisi koysun.